Shopify gyakran ismételt kérdések - a leggyakoribb 25

Shopify GYIK.png


Rengeteg egyéni kérést, kérdést kapok tőletek ezért arra gondoltam, hogy itt és most összegyűjtöm a leggyakrabban előfordulókat és megválaszolom.

Kezdjük az első 25-el, amit a későbbiekben biztosan kiegészítek, tovább írok majd még.

Ha neked is van konkrét kérdésed használd az alábbi keresőt hogy gyorsabban a válaszra bukkanj! Ha pedig nem találod az adott témát alább akkor írj nekem az info @ szitarlaura.hu email címre és szívesen segítek.

1. Nekem való a Shopify rendszere?

A Shopify kis, kezdő és nagyobb, haladó webáruházaknak is egyaránt jó alapja lehet. Biztos, folyamatosan frissített, fejlesztett bázissal rendelkezik amelyre könnyű építkezni. Akár csak egy egyszerű shoppal indítanál vagy már kezdetben számos funkciót beépítenél, bátran választhatod a Shopify-t! Bármikor alakíthatod bővítheted vagy épp egyszerűsítheted a korábban létrehozott webáruházad.

2. Mennyire bonyolult kezelni egy Shopify webáruházat?

A Shopify adminja nagyon könnyen kezelhető. Logikus, praktikus felépítése van, könnyedén kiigazodhatsz benne és megtalálhatsz minden beállítani, frissíteni, feltölteni valót. Egy rövid videós bemutatót találsz a Shopify kezelvfelületéröl itt. Vagy regisztrálj nyugodtan egy 14 napos ingyenes próba időszakra* és nézz bele magad!

3. Át tudom állítani magyarra a kezelőfelületet?

Nem. Sajnos egyelőre nem. A Shopify admin felülete angol. Viszont, ha nem tudsz angolul van két trükk, aminek a segítségével könnyen boldogulhatsz vele. Az egyiket ebben a videóban találod - egy Google Chrome beállításról szól, ami nagy részben lefordítja számodra az angol szövegeket. Illetve használhatod online tanfolyamunkat is, ami végigvezet az összes boltbeállításon és megmutat minden egyes apró funkciót, videós alapon, lépésről lépésre.

4. Hogyan tudok létrehozni többnyelvű webáruházat?

Alap beállításként egyelőre nincs lehetőség a Shopifyban több nyelvű webshop készítésére Bár a több pénznem használatának lehetőségét 2020-ra ígérte a Shopify. Már érkezik. Viszont a Langify nevű appet, pont erre lett találták ki: https://apps.shopify.com/langify Ez egy jó megoldás lehet. A Shopify javaslata pedig jelenleg a két különböző shop létrehozása (a meglévő webáruház duplikálása.) Ez is egy opció.

5. Hol, hogyan tudom beállítani, hogy kiírja a termékek ára mellett a Ft-ot?

Így tudod megjeleníteni a Forintot a termékoldalon és a kollekciókban is a termék ára mellett: Admin -> Settings -> General -> Store Currency (legalul) -> Change formatting -> Ft mindegyik sorba ez kerüljön. További pénzem formázási lehetőségeket, segítséget a beállításokhoz itt találsz: https://help.shopify.com/en/manual/payments/currency-formatting

6. Alanyi adómentes KATÁS vagyok. Hol tudom beállítani, hogy a Shopify 0%-os adóval számoljon a 27% helyett?

Szintén az adminban tudod beállítani, felülírni az ÁFA -t is: Admin -> Settings -> Taxes -> és mindegyik áfakörben (pl. Hungary és Rest of the world) le kell venned 0-ra a Country tax-ot. 

7. A product collections igazából nem termék kategóriákat jelent?

De. Pontosan. Kollekciókat vagy a magyar webshopokban inkább használatos kategóriákat jelenti. A lényeg, hogy különböző paraméterek alapján manuálisan vagy automatikusan termékcsoportokat tudsz alkotni a segítségével.

8. Hol tudom lefordítani a “Buy it Now” gomb feliratát? Minden mást megtaláltam, de ezt az egyet nem.

A Buy it Now button trükkös kicsit. Ez egy úgynevezett dinamikus gomb (dynamic checkout button), amihez (egyelöre) nem feltétlenül enged hozzáférni a Shopify, sajnos. Van olyan téma, sablon ahol nyelvi fájlban található ennek a fordítása és akad olyan, amelyikben nincs lehetőség az átírásra. Annyi lehet tenni, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges ennek használata kikapcsolod ezt a funkciót. Vagyis nem lesz látható a gomb.

9. Szeretnénk, hogy a személyes átvételkor az emberek ne előre fizessenek hanem csak az átvételt követően a helyszínen bankkártyával vagy készpénzben. Hol tudom ezt beállítani?

Az alap Shopify-os csomagban (29 usd/hó) nem lehetséges kombinálni a fizetést a szállítási móddal, illetve kizárni egyik fizetési lehetőséget egy adott szállítási mód esetén sem. A basic verzióban a Shopify nem enged belenyúlni a pénztár részbe.

10. Árukészlet feltöltése lehetséges-e file-ból, vagy kizárólag egyesével tudom feltölteni a termékeket?

A Shopifyban csv fájlból is feltölthetőek a termékek. Itt minden fontos információ megtalálható ezzel kapcsolatban https://help.shopify.com/en/manual/products/import-export/import-products Ezen az oldalon pedig egy minta fájl is elérhető, ami nagy segítség lehet https://help.shopify.com/en/manual/products/import-export/using-csv#get-a-sample-csv-file

11. Külföldre szeretnénk árulni a termékeinket és szeretnénk egy egyszerű bankkártyás fizetési lehetőséget betenni, de a Shopify payments-et és a Stripe-ot nem engedi, magyar cég lévén. Mi lehet a megoldás erre? Mit integráljunk? Hogyan lehet kijátszani a rendszert esetleg?

Tehát az a kérdés, hogy kit használj nemzetközi Payment Providerént? Külföldi célpiac esetén is SimplePay használatát ajánlom. Biztos rendszer, kiváló supporttal, melynek hátterében az OTP áll. Többféle devizanemben, akár USD-ben EUR-ban is lehetőség van fizetésre illetve elszámolásra. Fizetési felülete is szintén több nyelvű. Emellett pedig akár jó kiegészítés lehet a közismert PayPal is. A fizetési módokról szóló blog cikkért kattints ide!

12. A triál verzió futása alatt 500 termék a maximálisan forgalmazható, ez aktiválás után is ennyi marad? 

Nem. Az ingyenes 14 napos próbaidőszak* lejártával, a Shopify havidíjas csomagjának kiválasztásával és a bolt aktiválásával (minden Shopify csomagban) korlátlan számú termék tölthető fel és értékesíthető minden storeban.


Szeretnéd tudni, hogy hogyan készítheted el pár nap alatt webshopod egy profi rendszerben,  programozói tudás nélkül?  Akkor nézd meg ingyenes online tréningünket! Iratkozz fel hírlevelünkre alább és ajándékba elküldöm a tréning linkjét!

 

  *Az Adatkezelési Tájékoztatót itt találod.

  A hírlevélről bármikor leiratkozhatsz és kérheted adataid törlését.

   

  13. Hol lehet beállítani, hogy a még nem éles webshopot mások ne lássák?

  Amíg nem aktiválod a webáruházad, addig alapból egy jelszóval védett oldal (Password Page) fogad minden a myshopify-es domainedre vagy a már beállított fődomainre látogató érdeklődött. Ezt az oldalt az Online Store -> Themes -> Customize -> Password Page alatt tudod beállítani, testreszabni. A jelszót megváltoztatni vagy épp levenni az oldalról az Online store -> Preferences -> (alul) Password protection  alatt tudod.

  14. Hol tudom beállítani a csomagpontos átvételt, ha például Foxpostot vagy PickPackPontont szeretnék használni?

  Ahogy feljebb is írtam: a Shopify checkout vagyis pénztár része viszonylag kötött. (Legalább is az alap Shopify havidíjas csomagban nem lehet belenyúlni csak a legmagasabb csomagban). Szállítási módon belül újabb szállítási pont választási lehetőséget a pénztáron belül nem tudsz megadni. Viszont a csomagpontos szállításhoz létezik egy külsős app , ami nagy segítség lehet. Bár az átvető pontokat manuálisan kell felvinni (akár csv fájlból), így nem frissülnek majd automatikusan, de még a pénztár előtt választhatóak lesznek a vásárlók számára egy legördülő listából.

  15. Milyen szállítmányozási cégekkel köthető össze közvetlenül a Shopify webáruház?

  Automatikus rendelés export és továbbítás a szállítmányozó cégek felé a GLS esetében elérhető egy külsős app segítségével: xConnector . A többi népszerü és hazánkban gyakran alkalmazott szállító cég irányában manuálisan tudunk csak csomag feladást kezdeményezni, címkét nyomtatni, szállítást megrendelni. Viszont jó és hatékony megoldás lehet az is, ha fullfilment céggel dolgozol együtt mint pl. a magyar Webshippy. A szállítással kapcsolatos kérdésekhez itt találsz még több infot.

  16. Csak dropshippingre használható a Shopify?

  Egyáltalán nem. Sőt! Magyarországon sokak számára összefügg a két szót drop shipping és Shopify. Pedig a Shopify alapvetően nem erre született, nem erre lett kitalálva, lefejlesztve. Csupán mostanra eljutott egy olyan fejlettségi szintre, hogy a dropshipping alapú vállalkozások számára is(!) kiváló platform! De ahogy az 1-es pontban is írtam, sok más webáruháznak biztos, könnyen kezelhető alapja lehet!

  17. Mennyibe kerül a Shopify webáruház fenntartása?

  A Shopify alapcsomagjának havi díja 29 USD. (Vagyis a mostani árfolyamon számolva kb. 8.250 Ft) Létezik egy úgynevezett Shopify Lite csomag is, de ebben nem kapsz teljes webshopot csak Facebook boltot, Instagram összekötést és az úgynevezett Buy Buttont. Ez egy amolyan online pénztár felület. Bővebben itt olvashatsz erről a lehetőségről. Tudnod kell, hogy a Shopify a forgalom után is felszámolhat jutalékot, ennek díja kb.: 2%

  Ezek az alap díjak, amivel mindenképpen számolnod kell. Illetve attól függően, hogy milyen egyébb app-ekkel turbózod fel a boltod, növekedhetnek a havi költségeid is. Itt olvashatsz tovább a témában.

  18. Milyen hírlevélküldő programokat lehet használni a Shopifyhoz?

  Szinte bármelyik programot. Nagyon sok rendszerrel összekapcsolható a Shopify. Amiket én javaslok az a Mailchimp, mely akár ingyenes is lehet (2.000 regisztrált email címig és havi 12.000 küldött emailig). Nagyon profi rendszer, mindent alapot tud és annál még kicsit többet is. Kezdő webshoposoknak kitűnő. A Shopify webáruházhoz kötése nem közvetlenül történik (nem saját app-el) de az online tanfolyamban bemutatom lépésről lépésre, hogy hogyan. A másik két lehetőség a pár termékes, sok tartalmat gyártó webshopoknak a Convertkit* (amit én magam is használok) vagy a nagyon profi emailmarketinget használónak a Klaviyo.

  19. A “Powered by Shopify” szöveget hol tudom eltávolitani az oldal aljáról?

  A Shopify reklám feliratát a láblécben vagy a nyelvi fájlokban tudod átírni, eltűnteni: például, ha a fordításban egy space-t nyomsz csupán a felirat megfelelőjeként vagy az oldal kód fájljai között az Online store -» Themes -» Actions -» Edit code -» Sections -» footer.liquid-ben találod és tudod szerkeszteni. Keress rá Ctrl+F-el vagy Cmnd+F-el, hogy gyorsabban rálelj! ;)

  20. Hol vásároljak magamnak .hu-s domaint?

  Azt ajánlom, hogy nézz körül alaposan a piacon mielőtt döntesz, mert elég sok szolgáltatóval találkozhatsz már. Azt válaszd, aki számodra jó ár érték aránnyal bír és megbízhatónak tűnik. Az én két személyes kedvencem a Rackhost és a Media Center. Velük eddig csak jó tapasztalatom volt.

  21. Szükségem lesz tárhelyre is a Shopify webshophoz?

  Alapvetően nem. A Shopify biztosítja számodra a korlátlan tárhelyet és a https-es biztonságos kapcsolatot is. Abban az esetben lehet mégis szükséged némi tárhelyre, ha a választott domainhez tartozó céges email címeket is szeretnél (amit én mindenképpen javaslok). Ha nem szeretnél tárhelyet vásárolni, akkor pedig Gsuite-al tudod a legegyszerűbben megoldani a saját domaines email címek létrehozását és kezelését.

  22. Milyen magyar NAV biztos számlázó programmal tudom összekötni a webshopom?

  A két legnépszerűbb hazai lehetőség a szamlazz.hu és a Billingo* számlázó rendszere. Ez utóbbi a személyes kedvencem, én is őket használom. Ha szeretnél két ingyenes prémium hónapot ajándékba tőlük, akkor erre a linkre kattintva* regisztrálj náluk! 

  23. Szezonálisan értékesítenék csak, tudom szüneteltetni a boltom?

  Igen, van rá lehetőség, hogy átmenetileg  bezárd a boltot. Ha így döntenél, akkor a Shopify csomagod havidíja 29 usd-ről 14 usd-re csökken. A webáruházad megmarad és ha csak nem zárod le jelszóval, ugyanúgy látható lesz a keresők és a potenciális vásárlók számára is, csupán megrendelést nem tudnak majd leadni benne. Amennyiben törlöd a boltot egy 30 napos türelmi után minden adat, beállítás törlődik. Ehhez később már nem fogsz tudni hozzáférni, ezért érdemest mindent időben lementeni, hátha bármikor még szükséged lehet rá. 

  24. Tudsz esetleg magyar nyelvi fájlokat, fordításokat a Shopifyhoz? Hosszú lenne lefordítani a sablon minden elemét!

  Tudom, igen. Így van ez. Nem kevés idő lefordítganti ezeket. A jó hír az, hogy a Shopifyról szóló online tanfolyamunkban már 3 sablon magyar nyelvű fájlja elérhető bónuszként. Készülőben van egy negyedik sablon magyar fordítása és a visszaigazoló, úgynevezett notification emailek magyar verziója is. Ezek legkésőbb a következő hivatalos beiratkozási időben, 2020 januárjában  feltöltésre kerülnek. A régi tanfolyamosok minden friss infot, anyagot, leckét ingyenesen megkapnak.

  25. Hol találok további segítséget a Shopify-al kapcsolatban?

  Ahogy az oldal legtetején is írtam hozzám is bármikor fordulhatsz még, ha kérdésed van. Írd meg és szívesen válaszolok. Vagy lépj be Webshop indító csoportunkkba! ott is minden héten friss tippeket hozok!

  Egyéb esetben a Shopifynak is igen széleskörű tudásbázisa elérhető már a saját dokumentációiban, a videóiban és a fórumain. Itt tudsz tovább nézelődni, keresgélni:

  • Shopify Help Center » https://help.shopify.com/en

  • Shopify Community » https://community.shopify.com/

  • Shopify Support » https://help.shopify.com/en/questions#/questions

  • Shopify Youtube » https://www.youtube.com/channel/UCSG_dVp-hi_hWP-Z7DlpRgQ

  (*A csillaggal jelölt linkek affiliate linkek, vagyis ha ezeken keresztül regisztrálsz az adott programra, az ajánlásomért cserébe jutalékban részesülhetek.)

  Laura Szitar