Shopify vagy Woocommerce? Melyiket válasszam?

Woo - Shopify WEBB BLOG template.png

Míg alapvetően a két teljesen különböző rendszerről beszélünk, sokan csak azt látják, addig a pontig jutnak el, hogy a Woocommerce egy  ingyenes lehetőség, míg a Shopify havidíjas szolgáltatás.

Nézzük most végig pár további pontban, hogy mik is valójában a legfőbb eltérések, különbségek.

A rendszerek háttere:

Kezdjük ott, hogy a Woocommerce a Wordpress rendszerére épül, ami eredetileg egy bárki számára elérhető, könnyen kezelhető blog motor volt. Ehhez fejlesztették később egészült a Woocommerce webáruház rendszert, ami további ingyenes és fizetős bővítményekkel tud kiegészülni. Vagyis a Woocommerce alapú online üzletek alap esetben is minimum 2 különböző rendszerből állnak össze. Ez azt jelenti, hogy biztonsági szempontból is gyengébbek. Vagyis könnyebben feltörhetőek és több spam is érkezik az oldalra.


Shopify 2004-ben eredetileg is bérelhető webshop rendszerként indult, amit  azóta is folyamatosan ebből a célból fejlesztenek, optimalizálnak tovább. Így funckionalitásában (és designban is) kitűnik a versenytársai közül.  Természetesen ez is tovább bővíthető saját és jóváhagyott külsős beépülő appekkel. Kedved szerint alakíthatod, optimalizálhatod, felturbózhatod.


Hosting:

Azért az sincs teljesen ingyen, ha Woocommerce webshopot szeretnél létrehozni, hiszen tárhelyet + domain nevet kell vásárolnod, melyeknek éves díja van. Ezenkívül pedig a Woocommerce webáruházak, folyamatos a karbantartást igényelnek. A biztonsági mentéseken felül, amit akár automatizálni is lehet, figyelned kell majd a rendszer, a bővítmények és a sablon frissítésére is. Persze ezek is történhetnek automatikusan is, de ez a módszer kevésbé ajánlott, mert a pluginek gyakran összekadahatnak és ilyenkor részben vagy teljesen szétcsúszhat az oldal. Érdemes tehát bizonyos időközönként manuálisan végrehajtani ezeket és egyből figyelni, tesztelni az oldalt, hogy kiszűrhetőek legyenek az esetleges gubancok. Ha megtanulod és ügyes vagy ezeket Te magad is elvégezheted, vagy felkérhetsz valakit akinek havonta vagy alkalmanként szintén fizetned kell majd.

Shopify biztosítja számodra a hosting szolgáltatást. De a domain névről ebben az esetben is Neked kell gondoskodnod és persze a Shopify havi díját is fizetned kell. (A Shopify csomagok már 9 USD-től elérhetőek.) A havidíjban pedig benne van a karbantartás és a folyamatos fejlesztés valamint a 0-24-ben elérhető telefon, email vagy chates support költsége is. Bármikor segítenek, ha valami probléma adódik. 

Természetesen Shopify használata esetén is érdemes azért biztonsági mentéseket készíteni az oldalról és a felvitt termékekről sicher ami sicher.


 
csekklista.png
    Laura Szitar